Rasoptimisten geloven het bestuur van KPN, dat zegt op eigen kracht meer waarde te kunnen creëren. Maar de afgedropen belager Carlos Slim, kan altijd nog terugkomen, stelt Errol Keyner.

Het was even wennen voor telecomtycoon Carlos Slim. Zijn prooi KPN ging niet bij voorbaat liggen toen de Mexicaanse multimiljardair te kennen gaf dat hij een meerderheidsbelang wilde.

KPN zette via een bevriende stichting een beschermingswal neer. Latijns-Amerika is niet de bakermat van corporate governance, maar Mexicanen zagen dit als een dikke middelvinger.

KPN en Carlos Slim

Afgelopen augustus meldde Slim dat hij een meerderheidsbelang wil voor 2,40 euro per aandeel, terwijl hij een jaar eerder het dubbele betaalde (gecorrigeerd voor de latere claimemissie) toen hij een belang van dertig procent kocht. Een premie van twintig procent op de koers van de vorige dag was geen knock-out bod, maar Slim wilde slechts een meerderheid en nog niet alle aandelen. Financiering kan zelfs voor een miljardair lastig zijn.

Veel beleggers hebben moeite hun verlies te nemen. De meesten hebben veel meer betaald dan 2,40 voor hun stukken. Sommigen ondergaan nog liever het laatste ritje naar beneden, dan hun KPN voor een paar euro aan te bieden.

Maar ook de rationele belegger vindt dat KPN moest proberen een betere prijs te bedingen. De hogere verkoopopbrengst van de Duitse dochter E-plus en belastingvoordeel zouden minimaal een kwartje extra rechtvaardigen.

Beschermingswal KPN

Om niet met de rug tegen de muur te onderhandelen, zette KPN een beschermingswal neer, waarmee een overname maximaal twee jaar kon worden tegengehouden. Hiermee kon KPN geloofwaardig onderhandelen over de prijs, maar ook over de rechten van minderheidsaandeelhouders zodra Slim de meerderheid zou hebben.

Onderhandelen met een gewapend bestuur van KPN was een ding, maar toen vorige week ook de aandelenkoers de magische 2,40 euro passeerde, werd de tegenstand teveel en trok Slim zijn voorgenomen bod in. De koersdaling bleef beperkt tot twee dubbeltjes. De meeste beleggers zien KPN deel uitmaken van een groter geheel en rekenen op een nieuwe (Mexicaanse?) overnamestrijd.

Knock-out bod in de maak

De rasoptimisten geloven het bestuur van KPN, dat zegt op eigen kracht meer waarde te kunnen creëren. Klinkt stoer, maar dat zei het ook al toen de koers tweemaal zo hoog stond. De beurskoers toont aan dat de markt weinig fiducie heeft in KPN’s strategie, maar dat kan veranderen wanneer KPN ieder volgend kwartaal opnieuw bewijst grote stappen te nemen die waarde creëren.

Momenteel baalt Slim van zoveel tegenwerking van zijn prooi. Maar misschien heeft hij geluk en slaagt het huidige KPN bestuur er binnen twee jaar nog steeds niet in een geloofwaardige strategie te implementeren. Dan kan hij een echt knock-out bod plaatsen.

Tegen een koers van twee euro. Of minder.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in KPN.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl